Άρθρο του Δημήτρη Γερογιάννη*
Για τους μη εμπλεκόμενους με τις διαφορές στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, το ChatGPT είναι ένα εργαλείο (chatbot) της εταιρείας Open.AI. Πέρα από βιομηχανική και τεχνολογική, είναι και γνωσιακή!
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της τεχνολογίας σίγουρα θα έχουν προβληματιστεί με τη σχετικά πρόσφατη ανανεωμένη ανακοίνωση του ChatGPT. Αξιοποιεί την τεχνολογία της στον τομέα και μπορεί να διεξάγει μια συζήτηση, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν συνομιλεί με μια μηχανή ή με έναν άνθρωπο.
Βέβαια, αυτό το κυνήγι δημιουργικότητας και επινόησης μηχανών ικανών να λειτουργούν αυτόνομα δεν είναι καινούργια υπόθεση. Από την πρώτη αρχαιότητα, στα Ομηρικά έπη, συναντάμε αναφορές για τρίποδες στο εργαστήριο του Ηφαίστου που κινούνται από μόνοι τους. Αλλά και στην περίφημη αυτοματοποιητική του Ήρωνα, του σπουδαίου αυτού Αλεξανδρινού μηχανικού, βλέπουμε οδηγίες που αξιοποιούν τους φυσικούς νόμους για να αυτοματοποιήσουν μια μηχανική διαδικασία που διεκπεραιώνει μια εργασία. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, πώς ο Ήρων δάμασε τις αρχές της Φυσικής και δημιούργησε μια μηχανή που ανοιγοκλείνει θύρες αυτόματα, ενεργοποιούμενες από ένα εξωτερικό ερέθισμα, εν προκειμένω τις θύρες ενός ναού όταν άναβε η φωτιά στο βωμό του ναού.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία. Έκτοτε, η γνώση μας πάνω στον τομέα αυτόν εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, όμως, η επανάσταση αυτή έχει και ένα στοιχείο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Διάβασε το πλήρες άρθρο εδώ.
* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΑΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ AI AND ME ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ – ΑΙ CATALYST