OPINION
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί μία από τις πλέον ανατρεπτικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις υπήρξαν οι πρώτες που υιοθέτησαν την ΤΝ, η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι ΜΜΕ αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Οι καλές πρακτικές χρήσης της ΤΝ από ΜΜΕ στη χώρα μας, ολοένα και πληθαίνουν. Από τις πρώτες λειτουργίες που βρήκε εφαρμογή η ΤΝ, είναι αυτή της εξυπηρέτησης πελατών. Μια επιχείρηση έχει πλέον τη δυνατότητα να συνδέσει τα δεδομένα της και να κάνει την επικοινωνία με τον πελάτη περισσότερο προσωποποιημένη, αφενός μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα, αφετέρου βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη. Όμως, κι ένα μικρό κατάστημα μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από τις πωλήσεις του, έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει τις τάσεις της αγοράς και τις εποχιακές προτιμήσεις, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα αποθέματά του. Αντίστοιχα, μια τουριστική επιχείρηση που συνεργάζεται με μεγάλες online πλατφόρμες, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ΤΝ για να αναλύσει τα διάφορα σχόλια των πελατών της και να εξάγει χρησιμότατα συμπεράσματα για θέματα που πιθανόν πρέπει να βελτιώσει στις προσφερόμενες από αυτήν υπηρεσίες. Αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη που μπορεί να φέρει η ΤΝ, μια ομάδα ατόμων ίδρυσε το 2021 τον Όμιλο Τεχνητής Νοημοσύνης – AICatalyst, ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με όραμα την υιοθέτηση και ανάπτυξη της ΤΝ στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, με έμφαση στην ΤΝ. Βασική επιδίωξη των δράσεων του AICatalyst είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο AICatalyst υποστηρίζει με τις πρωτοβουλίες του τις ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα, μέσω δράσεων ενημέρωσης με κορυφαία τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου AIForum, προώθησης δεξιοτήτων σχετικών με την ΤΝ και υποστήριξης έργων δημόσιου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, συμμετέχει στην τρέχουσα διαβούλευση αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ηθική χρήση της ΤΝ. Από την πρώτη στιγμή, ο AICatalyst, έθεσε στη δημόσια διαβούλευση την πρότασή του για δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εμπειρογνωμόνων & Λύσεων AI, με απώτερο στόχο τη μελλοντική ίδρυση ενός «Ελληνικού Επιμελητηρίου ΤΝ» και την περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης της ΤΝ στη χώρα μας. Μάλιστα, το εν λόγω Επιμελητήριο θα μπορούσε να αποτελέσει -μεταξύ άλλων- τον επίσημο εθνικό φορέα που προβλέπεται κι από το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ στην Ευρώπη, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, προσφέροντας νέες δυνατότητες βελτιστοποίησης λειτουργιών, εξυπηρέτησης πελατών και αξιοποίησης της καινοτομίας. Η επιτυχημένη ενσωμάτωσή της μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οδηγώντας τες σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Η επιτυχημένη ενσωμάτωσή της ΑΙ μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης