Άρθρο του: Βασίλης Μπόκος
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που στοχεύει στη χρήση της υπάρχουσας γνώσης για την εκπαίδευση μηχανών, μέσω κατάλληλων αλγορίθμων, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να εκτελούν αυτόματα διάφορες ενέργειες και εργασίες σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτές οι μηχανές να γίνουν αυτόνομες. Οι έξυπνες μηχανές στοχεύουν στην προσομοίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αν όχι στην αντικατάσταση των ανθρώπων σε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την 4η βιομηχανική επανάσταση και οι τεχνολογικές εφευρέσεις της έχουν γίνει μόνιμο στοιχείο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Hλεκτρικές σκούπες ρομπότ, ψηφιακοί βοηθοί που ανταποκρίνονται σε φωνητικές εντολές, αυτοματοποιημένη οδήγηση και πλατφόρμες για την αυτόματη σύνταξη άρθρων ή ακόμα και νομικών φακέλων είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Για να είναι επιτυχημένη, αποτελεσματική και ασφαλής, μια τεχνολογική εφεύρεση που βασίζεται σε AI απαιτεί πολλά διασυνδεδεμένα δεδομένα. Δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με τη γνώση (;) και τη συναίνεση (;) των πολιτών (GDPR), και τα οποία βρίσκονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων που συνδέονται μεταξύ τους. Η επιτυχία αυτών των συστημάτων βασίζεται στη μετάδοση δεδομένων με τις γρήγορες ταχύτητες που απαιτούνται στο διαδίκτυο (δίκτυα 5G).
Επομένως, εάν πρόκειται να μιλήσουμε για εγκατάσταση και επέκταση –με πλήρη διαλειτουργικότητα στην καθημερινή παραγωγική διαδικασία (και όχι μόνο περιστασιακή χρήση) – αυτών των συστημάτων στο χώρο εργασίας, χρειάζονται επενδύσεις ψηφιακής αναβάθμισης.
Πόσο λοιπόν θα μεταμορφώσουν τον χώρο εργασίας και ποια επαγγέλματα τελικά απειλούνται;
Διάβασε το πλήρες άρθρο εδώ.
Βασίλης Μπόκος: Lawyer, MSc in International and European Studies, Secretary General of the Association of Artificial Intelligence (OTEN) – aicatalyst.gr